آبتَره، (نامهای دیگر: بولاغ اوتی،علف چشمه، شاهی آبی، ترتیزک آبی) (نام علمی: Nasturtium nasturtium-aquaticum, N. microphyllum) گیاهی دارویی از تیرهٔ شببوها به ارتفاع ۱۰ تا ۶۰ سانتی متر با برگهای کوچک به رنگ سبز تیره و گلهای خوشهای کوچک سفید و ساقههای خزنده است که از نقاط مختلف آن ریشههای کوچک و سفید خارج میشود و معمولاً در کنار جویها و باتلاقها میروید.این گیاه مقدار قابل توجهی آهن، کلسیم و اسید فولیک و کمی هم ویتامینهای ث و آ دارد.
آهن قابل جذب آبتره از اسفناج هم بیشتر است و به همین جهت میتواند در بهبود کمخونی مؤثر باشد. کلسیم آن نیز بیشتر از شیر و ویتامین ث آن از پرتقال بیشتر است.آبتره به صورت وحشی در بسیاری از نقاط آسیا و اروپا میروید و انسانها از دوران باستان با آن آشنا بوده و خاصیتهای درمانی گوناگونی را به آن نسبت میدادند.
این گیاه هم به خاطر این خاصیتهای دارویی و هم مزهٔ تند خوشگوار آن مورد علاقهٔ بسیاری بوده است. کسنوفون فرماندهٔ جنگی و مورخ یونانی از سربازانش میخواسته برای تقویت نیروی خود آبتره بخورند. وی همچنین در کتاب کورشنامه خود در توضیح زندگی پارسیان در مراکز تربیتی آنها به این نکته اشاره میکند که آبتره از غذاهای اصلی آنان بودهاست. در مورد کودکان مینویسد؛ «غذای عمدهٔ آنها نان و بولاغ اوتی است، که از خانه با خود میآورند و فنجانی دارند، که با آن از رودخانه آب میآشامند.»و در مورد نوجوانان؛ «غذای دیگر این نوجوانان، جز آنکه ذکر شد، فقط گوشت شکار است یا بولاغ اوتی.»یونانیان و انگلوساکسونها آبتره را برای درمان طاسی مصرف میکردهاند. جرارد (۱۶۳۳) آن را برای درمان یرقان سفید دختران جوان توصیه میکردهاست. فرانسیس بیکن هم خاصیتهای جادویی همچون جوان کردن زنان سالخورده را به آبتره نسبت دادهاست. ایرلندیها هم ارزش خاصی برای آبتره قائل بوده و آن را غذای دانایان و فرزانگان میدانستهاند.