اثر موضعی آن ها بواسطه وجود موسیلاژها، گلیکوزیدها، بیترها و... بوده و منجر به تمیزی محوطه دهان، افزایش خونرسانی، افزایش حضور عوامل محرک سلولی و دفع سریع تر مواد مضر از موضع می گردد که در نهایت منجر به رفع سریع علائم حاد بیماری و تسریع در روند بهبودی می گردد. گیاهان داروئی که در این رابطه مورد استفاده قرار می گیرند به چهار دسته تقسیم می شوند ...
Demulcents نرم کننده ها
از
این گیاهان برای کاهش تحریک در التهابات حاد استفاده می شود. بخصوص در
مواردی که التهاب همراه با سرفه خشک و مشکلات بلع باشد. مهم ترین گیاهان
این گروه عبارتند از: برگ پنیرک، برگ مریم گلی و ریشه ختمی باید از دم کرده
و یا فراورده های تغلیظ شده یکی از گیاهان بالا یا بیشتر بصورت قرقره و
دهان شویه استفاده کرد.
Topical Antiphlogistics ضد التهاب موضعی
از
این گیاهان برای درمان التهاب حاد دهان و حلق و آبسه لوزه استفاده می شود.
در مواردی که عفونت حاد لوزه وجود دارد به همراه آنتی بیوتیک و یا به
تنهایی می توانند اثر قابل توجهی داشته باشند. مهم ترین گیاهان این گروه
عبارتند از: گل بابونه، گل همیشه بهار(آرنیکا) و برگ مریم گلی در درمان
التهاب گلو در عفونت های ویروسی و میکربی از بابونه و آرنیکا بصورت قرقره
محلول گرم بطور متناوب استفاده می شود. در درمان آبسه لوزه از این دو برای
تسریع سرباز کردن آبسه استفاده می شود. در التهاب دردناک زبان از ترکیب گل
بابونه و برگ مریم گلی بصورت دهان شویه استفاده می شود.
Astringents
از
این گیاهان در درمان بیماری های تحت حاد و مزمن استفاده می شود. در
التهابات مزمن زبان و لثه، التهاب مزمن گلو، ترشحات مزمن پشت حلق افراد
سیگاری با استفاده ترکیبی از این گروه و نرم کننده ها علاوه بر بهبود منجر
به برگشت بافت مخاطی می گردد که بواسطه افت عملکرد غدد مخاطی از بین رفته
بودند. مهم ترین گیاهان این گروه عبارتند از: ریشه علف نقره ای، میوه قره
قات، میوه و تخم به در درمان التهاب حاد زبان و آفت زبان از قره قات به
تنهایی یا از ترکیب علف نقره ای و آرنیکا استفاده می شود. در بیماری های
لثه و پریودنتال از علف نقره ای به تنهایی یا توام با قره قات به صورت
موضعی استفاده می شود. در التهابات دهان و حلق از عصاره میوه به یا از لعاب
تخم آن استفاده می شود.
(Tonics) مقوی ها
از
این گیاهان در درمان التهابات مزمن زبان و حلق، احساس جسم خارجی(گلوبوس)،
خشکی مخاط دهان در افراد مسن و خشکی مخاط در اثر رادیوتراپی و بیماری سیکا
(گزروستومی) استفاده می شود. آن ها با بهبود عملکرد غدد بزاقی اثر قابل
توجهی در کاهش شدت بیماری دارند. مهم ترین گیاهان این گروه عبارتند از:
قنطریون، برگ شبدر و ریشه ژنتیان.
تب خال
برگ های بادرنجبویه
اثر مهار کنندگی بر روی ویروس تب خال دارند و بواسطه تانن موجود در این
برگ ها اثر ضد عفونی کنندگی موضعی نیز دارند.
بارهنگ گیاهی است پایا، ظاهراً بی کرک یا کمی کرکپوش با بن و ریشهای کوتاه است. ساقه آن به طول ۷۰-۱۰ سانتی متر، متعدد ایستاده یا خیزان، فاقد شیار، مساوی یا کمی بلندتر از برگها است. برگهای آن تماماً طوقهای، تخم مرغی پهن با ۹-۳ رگبرگ قوی و برجسته، کامل یا در حاشیه سینوسی، بی کرک یا کرکپوش، دارای دمبرگ نسبتاً بلند. گلها سبز متمایل به قهوهای، کوچک مجتمع در خوشههای دراز استوانهای. موسم گلدهی گیاه اردیبهشت تا شهریورماه است. دانههای این گیاه تیره رنگ، کوچک و تخم مرغی شکل و در میوهای پوستینه که به صورت کپسول تخم مرغی بوده و دارای ۲ خانه و محتوی ۸-۴ دانهاست قرار دارند. دانهها را از اواسط فصل بهار به بعد جمع آوری مینمایند. «Plantain» یک نام هند و اروپایی به معنای «داروی زندگی» است. تحقیقات اخیر نشان میدهند که این نام نمیتواند چیزی دور از حقیقت باشد. بارهنگ گیاهی دائمی است که تصور میشود از اروپا و آسیا نشئت گرفته و اکنون در تمام دنیا کشت میشود.
اسفناج یک نوع گیاه یک ساله با ساق و برگ بسیار لطیف که میتوان در آش از آن سود جست اسفناح سرشار لوتئین و گزانتین است که این کاروتنوئیدها، از بین برنده مولکولهای بی ثباتی به نام رادیکالهای آزاد در بدن هستند قبل از اینکه رادیکالهای آزاد بتوانند به بدن آسیب برسانند. کاروتنوئیدها در اسفناج و سایر سبزی هایی که دارای برگ سبز پر رنگ هستند، وجود دارند، برخی مطالعات نشان دادهاند که که آنها می توانند با سرطان دهان، معده و مری مقابله کنند.
اسفرزه(نام علمی: Plantago psyllium یا Plantago ovata) یکی از گیاهان است و در ایران از جمله در بلندیهای بالای ۲۵۰۰ متر در استان کهگیلویه و بویراحمد میروید.در زبان بلوچی به آن برنجاسک می گویند و این گیاه در بلوچستان ایران و پاکستان به وفور رشد میکند که بلوچها تخم این گیاه را جهت رفع اسهال با ماست مخلوط کرده و به خورد بیمار می دهند که بسیار موثر است.
این گیاه در مرحله رویش بیشتر به آب و هوای خشک و سرد نیاز دارد ولی در طول دوره رسیدن بذر و برداشت نیاز به هوای خشک و آفتابی دارد. کاشت تا برداشت تکثیر بوسیله دانه و در زمینهای شنی قابل نفوذ، شخم زده و عاری از علفهای هرز صورت میگیرد. برای این کار ابتدا، شیارهایی به عمق ۴ تا ۵ سانتی متر و به فواصل ۶۰ سانتی متر، در زمین ایجاد میکنند. سپس دانهها را هنگام بهار در این شیارها میکارند و نیز غلطک ملایمی بر روی آنها میزنند، تا دانهها از قشر نازک خاک پوشیده گردند. معمولاً پس از نمو دانهها و پیدا شدن گیاهان جوان، فاصله آنها را از یکدیگر به نحوی زیاد میکنند که هر پایه از دیگری لااقل ۱۰ تا ۱۵ سانتی متر فاصله داشته باشد.مقدار بذر مورد نیاز ۵ تا ۷ کیلو گرم در هکتار است. طول مدت جوانه زنی ۷ تا ۱۰ روز میباشد. گیاه احتیاجات آبی متوسطی دارد، ۵ تا ۶ آبیاری سبک به دلیل سیستم ریشهای کوچک در طول دوره رویش برای گیاه کافی است، آبیاری دوم باید با یک وقفه ۱۰ تا ۱۵ روزه صورت گیرد. احتیاجات غذایی گیاه پایین است، ۵۰ تا۷۰ کیلو گرم در هکتار کود ازته در دو نوبت، ۲۰ تا ۳۰ کیلو گرم در هکتار کود فسفره و ۲۵ تا ۳۵ کیلو گرم در هکتار کود پتاس برای رشد گیاه کافی است.۶۰ روز پس از کاشت بذر گیاه به گل میرود و ۸ تا ۱۷ روز بعد آماده برداشت است. هنگامی که سنبلهها به رنگ قهوهای مایل به قرمز در آیند و برگهای پایینی خشک شوند و بیفتند و برگهای بالایی قهوهای رنگ گردند بهترین زمان برداشت است.
آبتَره، (نامهای دیگر: بولاغ اوتی،علف چشمه، شاهی آبی، ترتیزک آبی) (نام علمی: Nasturtium nasturtium-aquaticum, N. microphyllum) گیاهی دارویی از تیرهٔ شببوها به ارتفاع ۱۰ تا ۶۰ سانتی متر با برگهای کوچک به رنگ سبز تیره و گلهای خوشهای کوچک سفید و ساقههای خزنده است که از نقاط مختلف آن ریشههای کوچک و سفید خارج میشود و معمولاً در کنار جویها و باتلاقها میروید.این گیاه مقدار قابل توجهی آهن، کلسیم و اسید فولیک و کمی هم ویتامینهای ث و آ دارد.
آهن قابل جذب آبتره از اسفناج هم بیشتر است و به همین جهت میتواند در بهبود کمخونی مؤثر باشد. کلسیم آن نیز بیشتر از شیر و ویتامین ث آن از پرتقال بیشتر است.آبتره به صورت وحشی در بسیاری از نقاط آسیا و اروپا میروید و انسانها از دوران باستان با آن آشنا بوده و خاصیتهای درمانی گوناگونی را به آن نسبت میدادند.
این گیاه هم به خاطر این خاصیتهای دارویی و هم مزهٔ تند خوشگوار آن مورد علاقهٔ بسیاری بوده است. کسنوفون فرماندهٔ جنگی و مورخ یونانی از سربازانش میخواسته برای تقویت نیروی خود آبتره بخورند. وی همچنین در کتاب کورشنامه خود در توضیح زندگی پارسیان در مراکز تربیتی آنها به این نکته اشاره میکند که آبتره از غذاهای اصلی آنان بودهاست. در مورد کودکان مینویسد؛ «غذای عمدهٔ آنها نان و بولاغ اوتی است، که از خانه با خود میآورند و فنجانی دارند، که با آن از رودخانه آب میآشامند.»و در مورد نوجوانان؛ «غذای دیگر این نوجوانان، جز آنکه ذکر شد، فقط گوشت شکار است یا بولاغ اوتی.»یونانیان و انگلوساکسونها آبتره را برای درمان طاسی مصرف میکردهاند. جرارد (۱۶۳۳) آن را برای درمان یرقان سفید دختران جوان توصیه میکردهاست. فرانسیس بیکن هم خاصیتهای جادویی همچون جوان کردن زنان سالخورده را به آبتره نسبت دادهاست. ایرلندیها هم ارزش خاصی برای آبتره قائل بوده و آن را غذای دانایان و فرزانگان میدانستهاند.
بله، گلپر گیاهی است که فقط در ایران میروید و به همین دلیل به «هراکلیوم پرسیکوم» معروف است. تمام گیاهانی که پایان نامشان «پرسیکوم» است، به نام کشورمان ثبت شدهاند. محل رشد این گیاه بیشتر نواحی مرتفع (1500-2000 متر ارتفاع) و پر آب مثل رودخانههای اطراف شمشک، گچسر، دیزین، اوشان و تونل کندوان است و از این مناطق به سایر نقاط ایران ارسال میشود. میزان برداشت گلپر به حدی نیست که به خارج از ایران صادر شود.
قوت آن با قوت سوسن زرد برابر و از اذخر قوی تر است .
تخم شربتی گیاهی خودرو، یک ساله و شبیه به ریحان ولی با برگها و تخمهای ریزتر است. ساقههای آن مربع شکل و گلش مایل به قرمز و صورتی است. این گیاه در اوایل بهار در کوهستانها و بیابانها میروید.
تخم این گیاه سیاه شفاف است و وقتیکه در آب ریخته شود بلافاصله حالتی خمیری و لعابدار در آب ایجاد میکند که بسیار لغزنده است و رنگش متمایل به رنگ خاکستری میشود. لعاب این دانهها پس از جذب آب مانند فالوده میشود.
تخم شربتی در حقیقت دانههای گیاه ریحان کوهی است که به علت داشتن ترکیبات لعابدار به صورت محلول در آب (شربت) استفاده میشود. لعاب این دانهها پس از جذب آب به صورت ژلهای درمیآید که میتواند برای رفع عطش مورد استفاده قرار گیرد. تخم شربتی خواص زیادی دارد و اینگونه نیست که فقط برای فصل گرما توصیه شود.
نامهای دیگر این گیاه: بادروج، تره خراسانی، اوقیمن، حوک، بورنگ، صریرا و بادروج ابیض میباشد.
تخم شربتی لاغر میکند
استفاده از تخم شربتی در محلول آب یکی از بهترین مواد برای کم کردن وزن است. دانههای ژلاتینی تخم شربتی بدون آنکه کالری داشته باشد تا مدتها فرد را سیر نگه میدارد و به جای خوردن داروهای زیان آور برای کم کردن اشتها، میتوان از تخم شربتی استفاده کرد.
بیماریهای تنفسی را با تخم شربتی برطرف کنید
این دانه های ریز سیاه رنگ دارای چند خاصیت است که در ادامه ذکر شده است.
* تخم شربتی برای درمان بیماریهای تنفسی مفید است.
* مخلوطی از آن با زنجبیل و عسل در درمان آسم، سرفه، سرماخوردگی، آنفلوانزا و برونشیت موثر است.
تخم شربتی
دیگر خواص تخم شربتی
* از تخم شربتی برای درمان ناراحتیهای گوارشی مانند درد معده، نفخ، یبوست، سوءهاضمه و بی نظمی کارکرد رودهها استفاده میشود.
* خلق و خوی فرد را خوب میکند، خستگی مفرط ذهنی، تنشهای عصبی، افسردگی، میگرن و مالیخولیا را برطرف میکند.
* از روغنی که با خرد کردن تخمهای شربت به دست میآید، برای درمان عفونتهایی مانند زخم، بریدگی، عفونت مثانه، عفونت پوست و… استفاده میشود.
* در کشور چین، از تخم شربتی برای درمان عفونت، درد معده، گزیدگی مار و حشرات و پایین آوردن دمای بدن استفاده میشود.
* از آن جا که تأثیر ضد اسپاسمی دارد، سیاه سرفه را برطرف میکند.
* در رفع عطش بسیار موثر است.
* مشکل دیگری که دامنگیر دنیا از جمله کشور ما شده فشار خون است که معمولاً بعد از خوردن غذا به ویژه غذاهای پر نشاسته، فشارخون بالا میرود و اگر تخم شربتی همراه غذا خورده شود مواد نشاستهای به تدریج قند موجود در خود را آزاد میکنند و به این ترتیب شما به طور تدریجی انرژی متعادل در طول روز خواهید داشت.
* تخم شربتی دارای مقدار فراوانی پروتئین، آهن، پتاسیم و کلسیم است و در عین حال آنهایی که در جذب کلسیم مشکل دارند بدانند یک ماده معدنی به نام بورون در تخم شربتی باعث انتقال کلسیم به استخوانها میشود.
خواص درمانی و روش مصرف
* عطش: مقداری از تخم شربتی را به شربتی که دوست دارید اضافه کنید و بعد از گذشت حداقل دو دقیقه بنوشید.
* تقویت قلب: تخم شربتی را در عرق بید مشک یا نسترن بریزید و بنوشید.
* تقویت اعصاب: روزانه یک یا دو بار تخم شربتی را در عرق بادرنجبویه مخلوط کنید و آن را با عسل شیرین کنید و بنوشید.
* تنگی نفس، سرفههای خشک: یک قاشق مرباخوری تخم شربتی را در یک لیوان آب ولرم حل کنید و آن را جرعه جرعه بنوشید.
شربت "گیاه راوند" رفع کننده عطش
احمد دانایی کارشناس گیاهان دارویی با اشاره به مصادف شدن ماه مبارک رمضان با یکی از گرمترین ماههای سال که در آن تعریق بدن به شدت بیشتر میشود، افزود: استفاده از نوشیدنیهایی که عطش را رفع و قدرت و توان بدن را افزایش میدهد در این ماه ضرورت دارد.
ترکیب سبز، قهوهای یا خاکستری مشتق از برگ، دانه، ریشه و گل ِ گیاه شاهدانه است که به نام های حشیش، ماری جوانا، علف (GRASS) ، علف هرز(WEED)، مری جین (MARY JANE)، جام (و POT، بنگ، گانجا، شاهدانه و… ) هم معروف است. این ماده رایج ترین ماده غیرقانونی مورد مصرف در جهان است.